SAHİH-İ İBN-İ HİBBAN Zvd

BABLAR    KONULAR  -  NUMARALAR

NÜBÜVVET ALAMETLERİ

<< 1149 >>

6- Allah'ın Nebii Eyyub A.S. Hakkında

 

(:-2091-:) Enes b. Malik'in bildirdiğine göre, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:

 

"Hz. Eyyub'un hastalığı onsekiz yıl boyunca sürdü. Din kardeşlerinden olan iki kişi dışında uzak ve yakın olan herkes onu terk etti. Bu arkadaşları sabah akşam yanına uğrarlardı. Onlardan biri diğer arkadaşına:

 

«ValLahi! Eyyub, alemlerin içinde kimsenin işlemediği bir günah işlemiş olmalı» dedi. Arkadaşı: «Ne demek bu?» diye sorunca: «Kendisi onsekiz yıldır bu hastalıktadır ve Allah ona merhamet edip bu hastalığı kaldırmıyor» dedi. Yanına gittiklerinde adam dayanamadı ve kendisi hakkında arkadaşının söylediğini ona söyledi. Eyyub:

 

"Ne dediğinizi bilmiyorum. Allah biliyor ki! Ben, münakaşa edip te Allah'ı zikreden iki kişiye uğrar ve geri evime dönerdim. Onların Allah'ı hak dışında anmalarının nahoşluğundan dolayı da onlar adına ben kefaret verirdim» dedi. Eyyub ihtiyaç gidermek için çıkardı ve ihtiyacını giderdikten sonra hanımı onun elinden tutardı. Bir gün ihtiyacından hanımına dönmekte gecikti ve Yüce Allah, Eyyub'a yerinde iken:

 

«Ayağını yere vur! işte yıkanacak ve içilecek soğuk bir su dedik»[Sad 42] diye vahiy indirdi. Eyyub gecikince hanımı yanına gitti. Allah üzerindeki hastalıkları kaldırmış ve Hz. Eyyub hanımının karşısına eskisinden daha da güzel bir şekilde çıkmıştı. Hanımı onu görünce:

 

«Allah seni mübarek kılsın! Şu hasta olan Allah'ın Nebiini gördün mü? ValIahi onun sıhhatli olduğu zamanki haline senin kadar benzeyen birini görmedim» dedi. Eyyub:

 

«İşte ben oyum» dedi.

 

Eyyub'un buğday ve arpa koymak üzere kullandığı iki harmanı vardı. Allah iki bulut gönderdi. Biri buğday harmanının üzerine geldi ve harman dolup taşıncaya kadar altın yağdı. Diğeri de arpa harmanının üzerine geldi ve harman dolup taşıncaya kadar gümüş yağdı.'

 

- - -

İsnadı sahlhtir. Hadisi İbn Hibban, İhsan 4/244 (2887), Taberi, Tefsir 23/167, Ebu Ya'la 6/299,300 (3617) ve Bezzar 3/107 (2357)